Aurora Borealis | Upplev Norrskenet
Upplev Norrskenet på egen hand
Bjuröklubb
Du behöver bil eller annat fordon för att ta dig till Bjuröklubb. Den bästa utsikten får du uppe vid fyren, då behöver du lämna bilen nere vid vägen och gå den sista biten upp till udden där fyren står.
Se position i Google Maps här.
Kågnäsudden
Du behöver bil eller annat fordon. Kör till Ursviken, in och förbi Gokartbanan och Sillskatan. Enklast parkerar du på en vändplats mitt ute i skogen, se position i Google Maps här.
Gå sedan ungefär en kilometer genom skogen, se position i Google Maps här.
Tornet på Vitbergets topp, Kalvträsk
Du behöver bil för att ta dig till Kalvträsk, och därefter behöver du vandra en bit. Här kan du läsa mer om vandringen till det gamla brandtornet, nu utkiksplats, på berget.
Om du klickar här ser du Kalvträsk Vildmarkscamp i Google Maps.
Vildarkscampen i Svansele
Du behöver bil för att ta dig till Svansele. Upptäck norrskenet fritt från ljusföroreningar mitt i skogen. Här kan du se var Svansele Vildmarkscenter ligger.

Galileo Galilei gav norrskenet dess latinska namn — Aurora Borealis. Aurora är den romerska gudinnan för gryning. Hennes syskon är Sol och Luna. Solen och månen. Hos grekerna är Aurora också modern till Anemoi. Vindarnas gud. Borealis har sitt ursprung i grekiskan ord för nordanvind, och kan härledas till antikens gud Borea. Borea är ofta associerad med vilda hästar och ett fasansfullt temperament. Ja, kort sagt den självklara budbäraren av en kall nordanvind.
På något sätt kan man väl säga att Gallileo fick till det när han döpte detta vackra skådespel efter dessa två gudar. Ljus och otämjd styrka. Den vetenskapliga förklaringen är dock en annan och inte alldeles enkelt att förklara. Kort sagt handlar det om partiklar från solstormar som dras in med jordens magnetosfär. När dessa partiklar når atmosfären kolliderar de med atomer och molekyler som ”laddas”, eller åtminstone får en förändrad energi.
Olika typerav atomer bildar olika ljus. Det vanligaste är grönt och kommer sig av att syreatomen påverkas på ungefär 100-140 kilometers höjd. Det röda ljuset är också syrerelaterat men uppstår på närmare 200 kilometers höjd, medan violett och blått ljus kommer ur en reaktion med kvävejonen.
Norrsken går att uppleva från september (ibland redan i augusti) när höstmörkret börja falla, och fram till april måndad. Det finns en föreställning om att det krävs kyla för att norrskenen ska bli synliga men det är inte riktigt sant. Däremot är en stjärnklar natthimmel förstås avgörande. Idag finns det gott om förträffliga norrskentjänster som prognostiserar chansen till norrsken utifrån solstormsaktiviteten. Se upp!