För en levande landsbygd Boka nu

Jörn Experience Hotel – Ett nytt nav i en upplevelserik bygd

För drygt 100 år sedan byggdes det första hotellet, i vad som senare skulle bli stationssamhället Jörn, 50 km nordväst om Skellefteå. Hotellet var den andra byggnaden, näst efter tågstationen som byggdes i denna blivande by i samband med att stambanan drogs genom övre Norrland. 

Detta första hotell var då beroende av SJ:s passagerare som sökte husrum när tågen stod stilla nattetid. Visst gick det att sitta kvar i tågen över natten, men de flesta föredrog att ta in på hotellet för en ordentligt natts sömn. När SJ sedan under tidigt 1900-tal gjorde om flera av sina kupéer till sovkupéer och tågen började att köra även på natten blev Jörns första hotell på sikt överflödigt. En era var förbi.

Nu upprepar sig historien, då det för första gången på ett sekel byggs ett nytt hotell i Jörn, och det råder ny framtidstro på orten. Denna gång kommer efterfrågan inte från förbipasserande tågresenärer på väg norrut utan i stället från nationell och internationell besöksnäring. Kring Jörn och de närliggande byarna finns nämligen storslagna naturupplevelser, fina fiskevatten, stora skogar och gott om snö på vintrarna. Det finns dessutom flera aktivitetsföretag och entreprenörer som gör dessa upplevelser lättillgängliga för hotellets besökare. 

– Detta blir ett hotell för så väl den äventyrslystne familjen, som för företag, fest- och eventarrangörer samt för internationella grupper, berättar ägaren Daniel Petersson när jag träffar honom utanför hotellets entré. Det är afton och just denna kväll lyser facklor upp gången mellan parkeringen och entrén. 

– I nära anslutning till hotellet finns bland annat möjlighet till snöskovandringar med guide, att köra elskoter, åka längdskidor i fina spår eller köra fyrhjuling på isbana, fortsätter han medan vi promenerar mellan facklorna på väg in i hotellets lounge. 

Jörn Experience Hotel heter det nya hotellet som egentligen inte är helt nytt. Själva hotellrummen och husets stomme, av norrländsk träråvara, är byggda som moduler i Piteå för ett par år sedan. Det har stått i Uppsala innan det monterades ner och byggdes upp på nytt igen, mitt i Jörn. Återvinning i stor skala med andra ord, men med en ny lounge i mitten av hotellet, ny fasad, nya ytskikt och möbler samt balkonger längs huskroppen. Hotellet har 60 rum i varierande storlek varav två är fina sviter med egen bastu.

– Vi förvärvade även en stor, tidigare kommunal byggnad, precis vid hotellet som tidigare var ett storkök och som vi nu har totalrenoverat, säger Daniel och pekar ut genom fönstret i en av sviterna. Där ligger nu hotellrestaurangen och själva hotellobbyn, förklarar han.

– Vi har installerat en stor rök mitt i restaurangen där vi kan röka mat mitt framför ögonen på gästerna, och vi kommer att ha en öppen lägereld inne i lokalen, berättar Daniel. Eld är en viktig del i vårt DNA. Eld har alltid varit centralt även i Svansele. Ska vi gå dit och titta? Där finns förresten två bowlingbanor också.

Daniel driver även Svansele Vildmarkscenter samt skidanläggningen Storklinta, som bägge ligger 15 minuters bilresa åt var sitt håll från Jörn. Storklinta är känt för sina goda snöförhållanden så väl i början, som i slutet av skidsäsongen, och här planeras nu för en blivande älgpark. Sammantaget, finns alltså inom dessa tre orter, ett stort utbud av aktiviteter och guidade upplevelser att välja bland.

Hundspann, Vildmarkscamp och Älgsafari

I den lilla byn Svansele, beläget ett par mil från Jörn, vid Skellefte älv finns sedan flera årtionden en populär vildmarksutställning och en vildmarkskamp. Tanken är att dessa upplevelser ska kunna paketeras tillsammans med boende på Jörn Experience Hotel. Under vintern är skoterturer och älgsafari populära aktiviteter i Svansele, och uppe i vildmarkscampen kan man sova på renskinn i en klassisk gammal kåta samt basta och bada i badtunna under en stjärnklar himmel, eller i bästa fall, ett färgsprakande norrsken.

– För företag som önskar paketera ett par konferensdagar, så är en kombination av upplevelser samt konferens i Svansele, tillsammans med boendet, lättare aktiviteter och god mat här på Jörn Experience Hotel perfekt, säger Daniel medan han guidar mig genom hotellets helt nya restaurang. Han visar mig den flera meter långa röken, som ser ut som ett stort svart ånglok. Riktigt imponerande. Vi avslutar med en kopp kaffe vid lägerelden som sprakar mysigt en bit in i lokalen.   

Elskotrar för en tystare och hållbarare upplevelse

Redan för ett par år sedan beställde Svansele den första svenska flottan med elskotrar men på grund av pandemin försenades detta en säsong.
– Nu är leveransen snart ett faktum, vilket möjliggör för så väl Svanseles, som hotellets gäster, att uppleva naturen på ett nytt sätt, säger Daniel.
– Nämligen på en tyst eldriven snöskoter, på fina skoterleder bland älgar och vilt, på väg till vildmarkscampen eller en närliggande sjö för att fiska.

För en levande landsbygd

Det som Daniel och hans kollegor bygger upp och driver i Jörn, och de omgivande byarna är något som inte bara ger möjligheter till nya upplevelser för dess besökare, utan också något som bidrar till en levande landsbygd. Det ger arbetstillfällen, skapar inflyttning och bidrar till en framtidstro. Så hatten av för dig Daniel, och alla andra som vågar satsa på landsbygd och tror på en framtid inom besöksnäringen.