Skellefteå: en av världens bästa platser 2022

Den amerikanska nyhetstidningen TIME har listat Skellefteå som en av världens 50 bästa platser 2022. Men hur har Skellefteå hamnat där frågar du, och dessutom som den enda svenska destinationen med på listan?

Jo, de frågade sitt breda internationellt nätverk av korrespondenter om vilka platser i världen som erbjuder nya och spännande upplevelser. Skellefteå kvalade in med sammanfattningen "nordic warmth".

De lyfter värmen i form av träet i Sara Kulturhus och The Wood Hotel, Bryggargatans matupplevelser i Michelinklass, men även den bokstavliga värmen som smälter snön från trottoarer i centrum under vintern. De hyllar även vårt fokus på hållbarhet med bland annat elbussar och Northvolt, och möjligheten att leva modernt i närhet till naturen.

Korrespondenten Brad Japhe deltog på en pressresa som Visit Skellefteå anordnade tillsammans med Swedish Lapland och Visit Sweden i januari 2022. Under dygnet i Skellefteå fick deltagarna ta del av utmärkta hotell, restaurang- och vinupplevelser och ett värdskap i världsklass. Men de fick också uppleva det Skellefteå som redan omskrivits av The Guardian och annan världspress. Ett Skellefteå som är centrum för den gröna omställningen i Europa. Något som i sin tur är resultatet av ett långsiktigt och hårt arbete av många inblandade.

Under våren 2022 nominerade Brad Japhe Skellefteå till TIME Magazine's World's Greatest Places 2022 och i juli 2022 utsågs Skellefteå, som tredje svenska destination någonsin, till en av världens 50 bästa platser.