Så planerar du hållbara möten och evenemang

Cecilia Frank
Cecilia Frank
De miljömässiga och sociala hållbarhetsaspekterna vid konferenser, möten och event har de senaste åren kommit alltmer i fokus. Visit Skellefteå vill erbjuda attraktiva, unika och hållbara upplevelser för alla. I Skellefteå finns goda förutsättningar för hållbara möten och evenemang men du som mötes- eller eventarrangör kan göra val som ytterligare förbättrar ditt möte eller evenemang ur hållbarhetssynpunkt.

Hållbarhet handlar inte enbart om att tänka miljö utan man ska även ska ta hänsyn till de sociala och ekonomiska aspekterna. Vad innebär det för oss som jobbar med olika typer av möten och event? Hur skapar vi möten som är mer hållbara? Hållbarhet är en helhetsfilosofi som innefattar flera delar, vilket inte minst blir tydligt när man anordnar möten och konferenser. Social hållbarhet − med bland annat tillgänglighet och demokratisering som parametrar − är i dag minst lika viktiga som de miljömässiga aspekterna. Att kunna erbjuda kunden ett arrangemang eller event som inte bara har en bra miljöprofil utan också bidrar till förbättringar i samhället lokalt och globalt – och till och med kanske lämnar bestående positiva förändringar efter sig – det är ett hållbart möte.

Här följer några tips för hållbara möten och evenemang

 • Tänk mångfald i diskussionspaneler och talarlistor
 • Tillhandahåll ett hållbart och modernt utbud i matväg som tilltalar alla gäster – vegetariskt, veganskt, specialkost och mat som alla oavsett tradition kan äta
 • Tacka alla föreläsare hållbart med blommor utan plastomslag eller en gåva till välgörenhet
 • Erbjud bara härtappat vatten, istället för buteljerat.
 • Tänk igenom alla former av gåvor och ”give aways”
 • Digitalisera mötet för att minska tryckt material och möjliggöra deltagande on-line
 • Komplettera mötena med sociala aktiviteter som relaterar till mötets tema och som engagerar deltagarna och gör bestående skillnad i lokalsamhället.
 • Demokratisera mötet
  Genom att använda digitala verktyg för omröstningar. Med en mötes-app finns det två enkla sätt att få reda på faktiska åsikter samtidigt som de som normalt inte hörs får komma till tals på lika villkor:
  • Låta deltagare ställa anonyma frågor till scenen.
  • Göra omröstningar via appen istället för handuppräckning. Det ger andra och mer exakta resultat.
 • Uppmuntra till samåkning
  Med digitala verktyg kan kommunikationen kring hållbara alternativ bli tydligare
 • Skapa tillgänglighet för alla

Hämtat från: Visita och Event Effect 

Certifiering för hållbara evenemang

Certifieringen Hållbart Evenemang är en tredjeparts-certifiering för evenemang med miljömässiga, ekonomiska och sociala hållbarhetskriterier. För att nå certifieringen används planeringsverktyget Hållbart Evenemang och granskningen sker av en extern revisor. https://hallbartevenemang.se/

Klimatneutralisera ditt möte eller evenemang

Om ni väljer att klimatkompensera ert möte eller evenemang så hjälper vi på Skellefteå Convention Bureau er i den processen med hjälp av vår lokala resebyrå XLNT Travel.  

 

Kontakta oss på Skellefteå Convention Bureau så hjälper vi dig att planera ditt hållbara möte eller evenemang