Solar Egg – ett unikt konstprojekt gästar Skellefteå

Riksbyggens bastu Solar Egg, skapad av den internationellt erkända konstnärsduon Bigert & Bergström, gästar Skellefteå under perioden februari till april. Den världsberömda bastun ritades 2017 som en symbol för nystart i samband med samhällsomvandlingen av Kiruna. I tillväxtstaden Skellefteå planerar Riksbyggen över 200 nya lägenheter de närmaste åren och såg därför möjligheten att diskutera den innovativa utvecklingen här genom att låna ut bastun till Skellefteå konsthall.

 

Solar Egg blir under våren 2023 en pulserande mötesplats med ett varmt hjärta på Sara kulturhus.  

 

PLATS: Sara kulturhus Norra terrass i Skellefteå 

NÄR: 11 februari - 5 maj 2023

Fakta Solar Egg

• Solar Egg är 4,5 meter högt och 12,6 meter i omkrets. 

• Verket väger 2750 kg. 

• Vedkaminen är formad som ett människohjärta och väger 750 kg. 

• Belysningen använder el från ett eget solcellsaggregat. 

• Monteringen av de 69 gyllene plåtarna med hjälp av 1512 skruvar tar 4 till 5 dagar. 

 

Som mottagare av Bigert & Bergströms Solar Egg står Skellefteå Konsthall i samarbete med Sara Kulturhus och The Wood Hotel by Elite.

"Syftet med Solar Egg är att lyfta samhällsomvandling och hållbarhet genom samtal. Att vi nu får göra det i Skellefteå, en av Sveriges mest expansiva och moderna platser, ska bli väldigt intressant och spännande"

 

Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Prisbelönt design

Solar Egg för Riksbyggen har fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards. Solar Egg har även belönats utmärkelser i Svenska Designpriset och London International Awards. 2018 utsåg populärkulturstidskriften Time Out Solar Egg som det tredje mest spektakulära turistmålet i världen. I sociala och digitala medier har över 1,3 miljarder människor kunnat läsa om bastun eller se fotografierna av Jean-Baptiste Béranger. En bok om Solar Egg gavs ut 2019 på förlaget Art&Theory.