Stadsvandring Skellefteå

Skellefteå

Ta del av våra självguidande vandringar i Skellefteå stad. Börja där det passar dig och ta en härlig promenad. Längd på vandringen bestämmer du själv utifrån den tid du har att undvara. 

Stadsvandring 30 minuter

Här får du bland annat se det nya älvrummet, där det en gång i tiden även fanns ett ångbryggeri. Promenaden tar dig också genom den vackra stadsparken, förbi en av Skellefteås mest kända statyer, Odenkvinnan och när du ändå passerar Skellefteå Turistcenter kan du passa på att gå in där för mer inspiration för din dag eller fortsatta vistelse.

KARTA GOOGLE MAPS

Stadsvandring 90 minuter

Se bland annat Nordanå som är Skellefteås kulturcentrum, där hittar ni både museum, mysig lanthandel med caféverksamhet och ett värdshus där det serveras goda måltider. Ni kommer att passera Nordanålekparken och Exploratoriet, som är populära aktiviteter för familjer med mindre barn. Fast ni är inte klara där för ni ska vandra förbi kyrkstaden Bonnstan som har anor från 1600-talet, gå sedan vidare mot Landskyrkan och Lejonströmsbron som imponerande faktiskt är Sveriges äldsta bro byggd av trä.
Avslutningsvis tar ni älvspromenaden tillbaka och kanske kilar ni in på Kyrkoholmen, där hittar ni om somrarna en caféverksamhet med riktigt gott hembakt fika till fina priser.

KARTA GOOGLE MAPS

Stadsvandring 4 timmar

Denna vandring passar dig som vill gå en längre sträcka där du får se lite av det gamla Skellefteå och det nya Skellefteå i centrum. Du kommer gå genom härliga grönområden, längs vattendrag, över broar och på sten beklädda gator, där du längs vägen bland annat får se storslagna byggnader så som Sara kulturhus och känna historiens vingslag i Bonnstan.

KARTA GOOGLE MAPS

Missa inte Sara kulturhus som är vid torget i centrala Skellefteå. Det är ett av världens högsta trähus och där finns bland annat ett hotell, café och restauranger. Mer information finns här