Stadsvandring 90 minuter

Skellefteå

En härlig promenad där du får uppleva och se bland annat Nordanå som är Skellefteås kulturcentrum, där hittar ni både museum, mysig lanthandel med caféverksamhet och ett värdshus där det serveras goda måltider. Ni kommer att passera Nordanålekparken och Exploratoriet, som är populära aktiviteter för familjer med mindre barn. Fast ni är inte klara där för ni ska vandra förbi Bonnstans som är en av kommunens 16 levande kyrkstäder vidare mot Landskyrkan och Lejonströmsbron som imponerande faktiskt är Sveriges äldsta bro byggd av trä.
Avslutningsvis tar ni älvspromenaden tillbaka och kanske kilar ni in på Kyrkoholmen, där hittar ni om somrarna en caféverksamhet med riktigt gott hembakt fika till fina priser.

KARTA PÅ GOOGLE MAPS

Platser  
Startplats Skellefteå Turistcenter: Här hittar du broschyrer, köper biljetter till evenemang, lokala profilprodukter och souvenirer samt få inspiration till din vistelse. 
 
Stadsparken: Skellefteås stadspark är en grön oas mitt i staden som inbjuder både till avkoppling och aktiviteter. Parken har nominerats till flera priser och tilldelades 2016 ett silver i European Garden Award. 

Strandgatan: Fortsätt höger på Strandgatan mot Nordanå kulturområdet. 

Skellefteå Museum/Nordanå bar och café : Idag är området en grön oas nära stadens centrum. Den västra delen tillhör fortfarande kyrkan, medan Nordanåområdet är fullt av historiska byggnader. 

Lekparken:Nordanå lekplats är till för alla åldrar och anpassad för funktionsnedsatta. Parken speglar Skellefteås historia - gruvor, älven, havet och skogen. Där finns berg att krypa i, en miniskog, bryggor och ett stort lekskepp. 

Exploratoriet: Skellefteå Science Center 
Här hittar ni utställningsmiljöer där du experimenterar med teknik och naturvetenskap. Det är totalt 800 kvadratmeter utställningsyta med utställningar och interaktiva experiment. 

Värdshuset Nordanågården: Fint värdshus där du kan ät många goda måltider gjorda av lokala råvaror. 

Lanthandeln:Lanthandeln är ett mysigt café med liten butik där du kan sitta ner en stund och känna historiens vingslag. 

Bonnstan: En av Sveriges levande kyrkstäder och funnits sedan 1600-talet. 

Landskyrkan: Här stod Skellefteås första träkyrka på 1300-talet. Nu sägs Landskyrkan vara en av de största landskyrkorna i Sverige. Exteriört är kyrkan i det närmast oförändrad men interiört har den ändrat karaktär flertalet gånger. 

Lejonströmsbron: Lejonströmsbron stod klar 1737 och är Sveriges äldsta träbro som fortfarande är i bruk. 

Kyrkholmens sommarcafé: Kyrkholmen tillhör Skellefteå landsförsamling och är en liten holme i älven, alldeles nedanför Församlingsgården. Här kan du köpa gott fika och njuta av lugnet en stund. 

Älvspromenaden: Fin trivsam promenad längs med älven till baka till Bryggarbacken där du går igenom Stadsparken tillbaka till slutdestination.

Slutpunkt: Skellefteå Turistcenter
 

Mer från Bege dig ut på vandring

Utbud

Fakta

Stadsvandringen tar ca 30 minuter att promenera och är tillgänglighetsanpassad.

För mer information: Skellefteå Turistcenter

Hitta hit