Bjuröklubbs kapell

Lövånger, Skellefteå

Troligen fanns ett kapell i området redan under medeltiden. Kapellet som står på platsen idag byggdes 1864 och bedrivs av Bjuröklubb kapellförening. Det är öppet under sommarmånaderna för gudstjänst på helgerna och kan bokas för bröllop och dop.

Det första kapellet som byggdes på platsen där det står idag, uppfördes 1658 och stod fram till 1861. Under 1800 talet var kapellet en samlingspunkt för det fiskeläge som fanns på platsen, bestående av ca 64 fiskelag med 200-300 personer som bodde där under sommarmånaderna. Seden var att fiskarna samlades där för andakt innan de begav sig ut till havs. 

Det kapell som står där idag byggdes 1864 och rymmer ungefär 200 personer. Kapellet är öppet för bokning av bröllop och dop. I regel är där gudstjänst varje helg under sommarmånaderna, med start från och med midsommardagen. Ofta är besökarna fler än vad som ryms i kapellet, därför är det numera möjligt att lyssna på predikan ute i det fria. Detta efter att föreningen investerat i en högtalaranläggning för några år sedan.

Faciliteter

  • Historisk plats
  • Naturreservat

Hitta hit