Det enkla livet i Skellefteå - definierat i fyra punkter

Sven Burman
Sven Burman
Ta en titt på Skellefteå Kommun från ovan. Det första du ser är staden som breder ut sig längs Skellefte älv. Sedan samhällena och byarna efter kusten och vid de större sjöarna. Du inser snabbt att det är stort till ytan. Nästan lika stort som Skåne. Du ser fler än tusen sjöar och 700 öar och inser så mycket det finns att utforska. Du ser Bjuröklubb som Laleh sjunger om, i öst, sträcka sig långt ut i Bottenviken samt bergen och de stora skogarna i väst. Det du inte kan se på en karta är dock hur enkelt livet kan vara i Skellefteå.

 Därför har vi valt att definiera det enkla livet i fyra punkter som vi tycker utmärker vårt sätt att leva.

1. Välj ditt drömboende och skapa balans i livet

I Skellefteå Kommun bor ungefär hälften av de 72.000 invånarna i stadskärnan och resten ute i de mindre samhällena och byarna. Staden kallas för 10-minutersstaden, då du når allt du behöver inom 10 minuter. Allt från skidspår och arenor till museum och simhallar. Restauranger och rekreationsområden. Ja t.o.m. en slalombacke.

Som en hemvändare nyligen uttryckte sig:
– Även om utbudet var större i Stockholm, så gör vi och barnen mycket mer i Skellefteå då avstånden är kortare och trängseln mindre.

Men alla vill inte bo i stadsmiljö. Många väljer landsbygden p.g.a. andra värden. För att leva med naturen och reducera antalet stressfaktorer i livet. Man både väljer bort och väljer till. Väljer bort stadens puls och sorl och väljer till vyer över hav och land. Väljer bort gallerior och väljer till djurliv och natthimlar.

Oavsett valet mellan stad och landsbygd så är prisbilden i Skellefteå bättre än i storstadsregionerna vilket gör att fler kan hitta sitt riktiga drömboende och skapa balans i det liv man helst vill leva.


2. En stad med grön tillväxt och framtidstro

Skellefteå är den stad i Sverige där det investeras mest per capita. Här finns en stark framtidstro och vi-anda. Etableringen av Europas största batterifabrik Northvolt, som ska producera världens grönaste batterier med kraft från bl.a. Skellefte älv, skapar tusentals jobbtillfällen och en stolthet på orten. En slags behaglig norrländsk stolthet som inte riktigt behöver uttalas.

Det är snarare Skellefteås arbetsgivare som oroar sig om tillgången på arbetskraft än tvärt om. Ett lyxproblem kan man kalla det, men faktum är att bara Northvolt tror sig behöva anställa minst 3000 personer och tillsammans med andra nyetableringar förväntar sig kommunen en tillväxt med 7000 jobb.

 

Mitt i trästadens kärna reser sig Sara kulturhus och The Wood Hotel byggt helt i lokalproducerat trä. Ett 80 meter högt landmärke som vågar ta plats och som fått media från hela världen att vända blickarna mot Skellefteå. Från Vana Spa på 20:e våningen ser man så väl skogen som huset är byggt av, som älven som värmer och kyler byggnaden. Huset som faktiskt binder koldioxid är, hör och häpna, klimatpositivt. Det är enkelt att tro på en bättre och grönare framtid i ett Skellefteå som ställer om.


 

3. Frigör tid till upplevelser och aktiviteter

Dygnet har bara 24 timmar oavsett var i världen du bor. Hur du disponerar de timmarna ser dock väldigt olika ut. Många som flyttar till Skellefteå från större städer gör det av den enkla anledningen att de vill frigöra mer av dessa timmar till det dom älskar. Tid tillsammans med familj och vänner. Tid till sport och friluftsliv. Tid till återhämtning och rekreation. Mindre tid i bilköer och till att lägga vardagspusslet. Det är som att pusslet har färre pusselbitar och att omgivningen kräver mindre av oss som bor här.

Då Skellefteås digra utbud av upplevelser och aktiviteter dessutom är lätttillgängligt och du slipper trängas är det som att dygnets timmar räcker längre. Mitt i staden finns rekreationsområdet Vitberget. Här finns, under vintertid flera mil skidspår och en slalombacke, och under sommaren, vandringsleder och ett fint utebad vid Skellefteå Camping. Dessutom en av Skandinaviens mest kompletta bike-parks.

Skellefteå är en kuststad och det finns många fina gästhamnar att lägga till vid. Många trevliga hamnkaféer att bocka av under sommaren. Hundratals öar och stränder där du kan lägga till med båten eller kajaken för att njuta av midnattsljuset utan att behöva trängas.

Även landsbygden blomstrar av driftiga entreprenörer och kreatörer som driver gårdsbutiker, hundspannsföretag och boendeanläggningar. Här finns slalombackar och fina fiskevatten. Det tur att vi har lite extra tid över till att uppleva allt platsen kan erbjuda.


4. Lokala och hållbara smakupplevelser

Två av stadens främsta kockar kommer ursprungligen från Island. När de skulle etablera en ny restaurang så tittade dom på Paris, Stockholm, Oslo och Loiredalen som möjliga platser. Dom valde istället Skellefteå då utbudet av de råvaror dom älskar fanns i vår region. Ripan och älgen. Renen, rödingen och löjromen. Kantarellerna och hjortronen. Och ostarna så klart, från Burträsk, Svedjan och Kalvträsk. Dom driver nu Whiteguide restaurangen Bryggargatan precis vid Skellefteälvens strand.

Men här finns också utbudet tillgängligt för den som vill handla lokalt och hållbart till vardags. Under ett flertal marknader, så väl vinter som sommar, samlas ortens producenter och erbjuder sina korvar, styckdetaljer, rotsaker, svampar och bär. Det går t.om att veckovis beställa sina favoritprodukter och hämta upp dem på ett och samma ställe tack vare gräsrötterna som driver den lokala reko-ringen. Det ska vara enkelt att välja lokalt och hållbart.


 

Saker att uppleva inom gångasvtånd från centrum