Paddla kajak och kanot i Skellefteå

DIN KOMPLETTA GUIDE TILL PADDLING

I Skellefteå med omnejd finns många fina vatten att paddla kajak och kanot i – både lugna och vilda, för så väl nybörjaren som den erfarne. Kågefjärden, Burviksfjärden, Buskösundet och Finnforsån är några exempel på lämpliga vatten. Här nedan hittar du så väl uthyrare som lämpliga och graderade turer av olika längd. Ifall du har en egen kajak- eller kanottur du vill tipsa oss om, skicka ett mail till info@visitskelleftea.se

6 tips på fina kajakturer

Oavsett ifall du är nybörjare eller erfaren kanotist så finns det turer som passar dig. Valet av kajak är också avgörande för den totala upplevelsen. Paddla aldrig själv, och ha en plan för hur du ska hantera en kantring. Ha alltid flytväst och packa med varma och torra kläder.

 

För fler tips på turer i kommunens olika älvar, se Skellefteå kommuns information via länken nedan.

Vi förstår att alla inte släpar med sig en kajak eller kanot på sin semester. Ingen fara, vi hjälper dig att hitta en plats att hyra på direkt i anslutning till fina paddlingsvatten. 

 

Den unika allemansrätten

Den svenska allemansrätten är fantastisk! Den gör det möjligt för alla att utöva friluftsliv och röra sig fritt och enkelt i naturen, men det ställer också vissa krav på den som besöker den. Läs mer om allemansrättens möjligheter och skyldigheter här.

Breaking Waves in Swedish Lapland

Bottenviken är den perfekta platsen för alla kanotister som älskar en utomhusupplevelse. Avskilt och med oändligt midnattljus genom sommaren gör det bara till en perfekt lekplats. Det här är Sven Burmans berättelse om just det.

Skillnaden mellan kanot, kajak och kanadensare

Det råder en viss begreppsförvirring kring dessa farkoster. Kanotister som tävlar säger tillexempel att dom tävlar i kanot och då sitter de i något som de flesta kallar för en kajak.

 

Här kommer en förklaring för att förtydliga denna förvirring. Kanot är ett samlingsnamn för lätta sjöfarkoster med spetsiga ändar och som framförs med muskelkraft och enkel- eller dubbelpaddel.

 

Kanoter delas sedan upp i kajaker och kanadensare. Sälva ordet kanot härstammar från karibiska canoa, som kan översättas till svenskans ord för båt. I de kalla arktiska vattnen kring Grönland blev kanoten ett viktigt verktyg inom jakten, men pga. temperaturen så kunde jägarna inte sitta i öppna kanoter utan de byggde istället täckta kanoter med en sittbrunn. Det som de flesta i dag kallar för en kajak.

 

Så väl kanadensare och kajaker kan i sin tur delas upp i underkategorier så som forskajak, sit-on-top kajak, surfski mm.