En ensam fiskare i en fiskebåt ute på vattnet
Upplev fantastiskt fiske Se vår Fiskeguide

Gäddfiske i Svansele – Norrland

Sven Burman
Sven Burman
Vi befinner oss i den lilla byn Svansele, belägen vid Skellefteälvens norra strand, 50 minuters bilfärd från kusten och älvens utlopp. Här finns en utbredd vildmark med djupa boreala barrskogar och många vackra sjöar och vattendrag. Här saknas trängsel, oväsen, och vardagliga krav. Svansele definierar lugnet.

Tre trötta fiskare

Utanför Vildmarksutställningen i Svansele står två utmattade flugfiskare vid namn Matilda Leijon och Hannes Ribbner. Dom är varken Svanselebor, Västerbottningar eller Norrlänningar. Ändå är dom i Svansele för andra gången denna säsong då gäddfisket här har visat sig vara exceptionellt bra.

Matilda kommer från Lidköping och för henne kretsar det mesta i livet kring just fiske. Hon har fiskat sedan 2-års ålder och pratar ofta om sin kärlek till Norrland och den stora norrländska gäddan som hon gång på gång lyckats överlista.

Hannes är från Göteborg. Han har, fram till nu, aldrig haft en relation till norra Sverige. Han har mest fiskat i tropiska vatten och bor och jobbar stora delar av året i tropikerna. 

– Min plan för hela denna sommar var att fiska i Panama, förklarar han och fäller upp de polariserande solglasögonen i pannan. 30 grader varmt, spegelblankt hav och 300 kilos fiskar som bryter ytan. När pandemin slog till föreslog Matilda att vi skulle åka till Norrland istället och jag var tveksam först. Nu sitter jag här uppe i Norrland för tredje gången och i Svansele för andra gången den här sommaren. Det växte fort alltså. Kärleken till gäddfisket. Det har verkligen sin tjusning, erkänner han lite motvilligt.

Matilda eldar under en stor muurikka

Två årstider, samma fiskelycka

Första resan till Svansele skedde över midsommarhelgen. Då gjorde Matilda och Hannes en klassisk tält- och stormköksresa tillsammans med en tredje vän vid namn Johan. 

– Kommer du ihåg första natten? säger Matilda och vänder sig till Hannes. 

– Ja det var helt galet alltså. 30 grader varmt både dag och natt. T-shirt och shorts hela tiden och ändå nästan outhärdligt. 

 – Precis, och ljust dygnet runt, fyller Matilda i. Det var inte lätt att sova och myggmedlet blev vår bästa vän. Men oj vad vi fick fisk! Första kvällen drog jag en 95 cm gädda och Johan en på 105 cm. 

Det glöder i Matildas ögon när hon får prata om fiske.

Nu är det som sagt september och paret har denna gång valt bort tältet och istället inkvarterat sig på Knutes Hotell i Svansele, fint beläget bara ett stenkast från älven. Vädret är behagligt, det är myggfritt, och det är nu dags att återkomma till det faktum att de alla tre är utmattade redan kl 11.30 på förmiddagen.

 

Rekordfiske

Fiskare är sällan några sjusovare. De fiskar när det nappar som bäst, och sover och äter när det inte nappar. Just denna morgon ställde Matilda väckaren på 05:30. Trions plan var att paddla ut i Skellefteälven i sina flytringar vid soluppgången.

Matilda visar upp en stor nyfångad gädda

De fiskar med flugspön och speciella gäddflugor som de knyter själva. Just denna dag trycker vinden på i samma riktning som strömmen i älven så det visade sig bli ett riktigt tungt pass för benmusklerna, då de blivit tvungna att paddla konstant. När det dessutom visar sig nappa riktigt bra denna morgon och trion får tampas med gäddor stora som hästar så blir det ett ganska krävande träningspass. Hannes visar upp en gigantisk nyfångad gädda

– Trots att vi har fått massor av fisk senaste dagarna så jagar man ju alltid en ännu större rackare, förklarar Hannes. Man längtar efter nästa kamp, så vi paddlade ut till en djupfåra i morse som vi hade identifierat dagen innan, men oj vad vi fick paddla. Konstant. Det var galet tungt i benen. Men bara några minuter senare suger det tag i mina grejer, och upp kommer den största flugfiskade gäddan någonsin för mig. 110 cm lång. Helt galet! Jag är verkligen superglad.

Faktum är att Matildas rekord på flugfiskad gädda är 111 cm. 1 cm längre än Hannes. Något hon påminner honom om, med ett lurigt leende på sina läppar. Den norrländska gäddfisket har blivit lite av hennes signum.

En kopp kokkaffe och en stor gädda efter lunch

– Invånare per gädda blir lägre ju längre upp i landet du kommer, och fisketrycket på gäddorna är inte så hårt här uppe. Därför är gäddornas nyfikenhet stor och huggen extra aggressiva. Norrland är faktiskt erkänt för sina brutala skogsgäddor, säger Matilda och ler med hela ansiktet. Där du hittar den norrländska skogsgäddan, hittar du också mig.

Mathilda äter en nygrillad hamburgare

– Men om en minut hittar du mig, om än tillfälligt, där bak vid parisarna, för nu är jag så galet hungrig, fortsätter Matilda innan hon ställer sig upp och traskar bort till matplatsen. 

– Ja, en parisare, en kopp kokkaffe och en stor gädda efter lunch, det är planen nu, fyller Hannes i innan även han ansluter till lunchstöket.