Cykla i Skellefteå – Västerbottens cykelmecka

DIN KOMPLETTA CYKELGUIDE

Det finns massor att se och uppleva från cykelsadeln i Skellefteå. Skellefteå Bike Arena som ligger endast 5 minuter från stadens centrum, samt Bygdsiljum Bike Park med liftburen downhillcykling är givna tips för den som älskar fart och utmaningar. Men det finns också massor för stig- och landsvägscyklisten med upplevelser kring t.ex. Lövånger och Burträsk 

Cykelvänliga boenden

Ett cykelvänligt boende är ett boende som erbjuder möjligheter för gäster som reser med egen cykel eller hyr cykel flera dygn och behöver kunna låsa in, tvätta och serva den. Alla ovan nämnda boenden uppfyller minst tre av dessa kriterier. För mer information, var vänlig kontakta respektive anläggning. 

 

✓ Möjlighet till säker och låst cykelförvaring*
✓ Möjlighet att spola av/tvätta cykel
✓ Möjlighet att låna verktyg för enklare reparationer
✓ Tvätt- och torkmöjligheter för kläder

* På vissa campingar är detta enbart möjligt vid stugboende

Cykelvänliga boenden

Tips på cykelleder och cykelparker

Oavsett ifall du är nybörjare på cykel eller erfaren cyklist så finns det något för dig. På mountainbike, dirtbike eller landsvägscykel. Här har vi plockat ihop tips på leder och cykelparker från hela destinationen så att du enkelt ska kunna planera din cykelsemester.

Den unika allemansrätten

Den svenska allemansrätten är fantastisk! Den gör det möjligt för alla att utöva friluftsliv och röra sig fritt och enkelt i naturen, men det ställer också vissa krav på den som besöker den. Läs mer om allemansrättens möjligheter och skyldigheter här.

Cykla i Skellefteå | Bike parks och landsvägcykling

Denna sommar har vi fötterna på pedalerna i en av Sveriges snabbast växande cykelstäder. Med Skellefteå Bike Arena och Bike Park - Skandinaviens största cykelpark, som nav har Skellefteå på kort tid etablerat sig på den Svenska cykelkartan.

Mountainbike, Downhill, Enduro eller Cross Country

Det finns många olika typer av cyklar vilket kan vara rätt förvirrande för nybörjaren. Mountainbike används av många men är ett slags samlingsnamn för cyklar avsedda för terräng. De har ofta 21-27 växlar och är halv- eller heldämpade. Inom den genren ingår de övriga nämnda typerna, downhill, enduro och cross country.


Downhillcyklar är vanligtvis en tyngre kraftigare cykel som ska tåla mycket. De har avancerad dämpning både fram och bak och tåligare däck än många andra cyklar. De passar bra för liftburen cykling där man slipper att cykla uppför

 

Cross Country är en slags terrängcykel som oftast har en kortare fjädring fram (och ibland även bak). Cyklarna är lätta och är avsedda för enklare terräng, ofta på bredare stigar, skogsvägar eller grusvägar.

 

Endurocyklar (även kallade för All-Mountain cyklar) är oftast heldämpade cyklar som är konstruerade för avancerad och teknisk cykling i tuff terräng. Till skillnad från en downhillcykel är den mer lämpad för att även cykla uppför berget.

 

Landsvägscyklar, BMX och Dirtbikes 

Ja, som om det inte vore nog med våra fyra nämnda cyklar ovan så finns så klart cyklar även anpassade för vanlig landsväg. Så väl asfalt som grus. Dessa cyklar saknar dämpning, har oftast en lättare ram och smalare däck. De har ofta olika typer av bockstyren för att minska vindmotståndet

 

BMX och Dirtbikes är specialcyklar för de som gillar att cykla på bana och pumptracks. De är bägge två lätta och har låga ramar, saknar ofta växlar. Det finns flera olika genrer även inom denna gren, men alla är avsedda för teknisk cykling som ofta innefattar olika typer av hopp, trick och stunts.