Vitberget i Skellefteå

Två kilometer från centrum hittar du Vitbergsområdet, ett friluftsområde för dig som älskar naturen och vill röra på dig. Skidor, snowboard, bärplockning, kortare vandringsleder, elljusspår och mycket mer hittar du här, såväl som Skellefteå Bike Arena med pumptracks, skills park och MTB-banor. Oavsett årstid erbjuder Vitberget en fantastisk natur- och motionsupplevelse för alla åldrar. 

Lek och lär i skogen

På Vitbergsområdet finns två hinderbanor; en kortare för barn och en lite längre för hela familjen. För upptäckaren finns det också naturstigar med information på både svenska och engelska där du och dina barn får lära dig om våra vanligaste arter av både växter och djur. Ni får också lära er hur man ska göra om man råkar gå vilse i skogen. En helt perfekt dagsutflykt med någonting för alla helt enkelt!

Svalkande bad

Varma sommardagar passar Vitbergsbadet perfekt för barnfamiljerna. Här kan ni bada i den stora poolen, barnpoolen, varmvattenpoolen och bubbelpoolen. Men ni kan även leka i vattenruschbanorna, och i hinderbanan och hoppborgar på torra land. För dig som bor på Skellefteå camping har tur - badet ligger precis bredvid campingplatsen.

Den unika allemansrätten

Den svenska allemansrätten är fantastisk! Den gör det möjligt för alla att utöva friluftsliv och röra sig fritt och enkelt i naturen, men det ställer också vissa krav på den som besöker den. Läs mer om allemansrättens möjligheter och skyldigheter här.

Vintersäsongen på Vitberget

När Vitberget får sitt snötäcke öppnas många möjligheter till ett aktivt friluftsliv. Människor i alla åldrar och kunskapsnivåer kommer hit och åker slalom, snowboard och längdskidor, grillar en korv i vindskydden med eldstäder, promenerar i skogen och mycket mer. Vintersäsongen på Vitberget är en vinterupplevelse utöver det vanliga.

 

Vitbergsbacken

Kasta dig ut i Vitbergsbacken i den perfekt pistade snön med en utsikt över hela Skellefteå. Här kan du åka slalom och snowboard, och för de mindre som vill lära sig håller Friluftsfrämjandet en skid- och snowboardskola. Det finns även en barnbacke med åkband bredvid den stora backen, där barnen tryggt kan öva på att åka ner och sedan enkelt åka upp igen. När det är dags för lunch kan du värma dig i värmestugan vid backens fot, köpa mat i kiosken eller värma din matlåda som du tagit med dig hemifrån.

Skidspår på Vitberget

Om längdskidåkning är din go-to friluftsaktivitet finns det många alternativ på Vitberget. Här erbjuds ett av Sveriges mest kompletta och längst skidsystem med så väl korta som långa turer. Säsongen förlängs med hjälp av de konstnöspår som finns, och om du vill utmana dig kan du åka ett spår där du själv väljer om du vill åka 7 eller 10 kilometer. Det finns spår både med och utan belysning, så anpassa din åkning efter tid på dygnet eller åk med pannlampa. Om du motionerar på skidstadion finns dusch, toalett och omklädningsrum hos Skellefteå skidklubb, och där kan du även valla dina skidor.