Vitberget i Skellefteå

Två kilometer från centrum hittar du Vitbergsområdet, ett område för dig som älskar naturen och vill röra på dig. Skidor, snowboard, bärplockning, kortare vandringsleder, elljusspår och mycket mer hittar du här. Oavsett årstid erbjuder Vitberget en fantastisk natur- och motionsupplevelse för alla åldrar. 

Vitbergsbacken

Kasta dig ut i Vitbergsbacken i den perfekt pistade snön med en utsikt över hela Skellefteå. Här kan du åka slalom och snowboard, och för de mindre som vill lära sig håller Friluftsfrämjandet en skid- och snowboardskola. Det finns även en barnbacke med åkband bredvid den stora backen, där barnen tryggt kan öva på att åka ner och sedan åka upp igen. När det är dags för lunch kan du värma dig i värmestugan vid backens fot, köpa mat i kiosken eller värma din matlåda som du tagit med dig hemifrån.

Skidspår på Vitberget

Om längdskidåkning är din go-to vinteraktivitet finns det många alternativ på Vitberget. Säsongen förlängs med hjälp av de konstnöspår som finns, och om du vill utmana dig kan du åka ett spår där du själv väljer om du vill åka 7 eller 10 kilometer. Det finns spår både med och utan belysning, så anpassa din åkning efter tid på dygnet eller åk med pannlampa. Om du tränar på skidstadion finns dusch, toalett och omklädningsrum hos Skellefteå skidklubb, och där kan du även valla dina skidor.

Sommarsäsongen på Vitberget

På sommarhalvåret blommar Vitberget upp, och erbjuder minst lika många friluftstillfällen som under vintern. Cykla, löpträna, orientera och framförallt - upptäck! Upptäck skogen och alla små slingrande stigar, upptäck alla skidspår som nu blivit till perfekta löpspår och upptäck kärleken till skogen och vår svenska natur. 

Lek och lär i skogen

På Vitbergsområdet finns två hinderbanor; en kortare för barn och en lite längre för hela familjen. För upptäckaren finns det också naturstigar med information på både svenska och engelska där du och dina barn får lära dig om våra vanligaste arter av både växter och djur. Ni får också lära er hur man ska göra om man råkar gå vilse i skogen. En helt perfekt dagsutflykt med någonting för alla helt enkelt!