Nordanå – den gröna mötesplatsen för kultur

Nordanå ligger ett stenkast från Skellefteås centrum och har ett brett utbud av kultur. Området har en gammal historia som sträcker sig över 700 år bakåt i tiden. Idag samsas såväl Skellefteå museum som Nordanågårdens värdshus på området. Områdets ålder syns bland annat i byggnaderna. Vissa byggdes på platsen medan andra flyttats hit för att bevaras. Här finns någonting för alla åldrar och alla årstider. Under sommaren leker barnfamiljerna i den nybyggda lekplatsen, tittar på fåglarna i fågeldammarna medan friluftsutövarna tränar på grönområdet och promenerar längs med älvens strand. På vintern hålls en mycket omtyckt julmarknad där julstämningen är hög.

Med barnen i fokus

För många är det gamla läroverket synonymt med Nordanå, och här har det alltid funnits barn. Huvudbyggnaden i svensk herrgårdsstil stod klart 1916 och var då stadens samskola. Antalet elever ökade stadigt, och var 1936 landets största samrealskola med 396 elever. Under åren byggdes skolan ut för att möta behovet, men byggnaden blev tillslut för liten och vårterminen 1976 blev den sista för skolan i huset. 1980 flyttade istället Skellefteå museum och Folkrörelsearkivet in i lokalerna, där du hittar dem än idag. 

Parkområdet

Parken anlades sommaren 1945 och invigdes med pompa och ståt i samband med stadens 100-årsjubileum. Det stod redan då historiska byggnader på området, bland annat majorbostället Nyborg byggt 1764 och Nordanågårdens värdshus byggt 1869. Ett antal byggnader flyttades även hit för att bevaras. En av dessa är Kågegården, en välbevarad västerbottensgård vars inredning speglar år 1904. Gården är öppen sommartid för besökare. I parken finns flera fågeldammar som vid parkens invigning innehöll sälar. Idag har du större chans att se svanar, gäss och änder istället för sälar, och dammarna är välbesökta utflyktsmål för barnfamiljer.

Bonnstan & Landskyrkan

På Nordanå börjar även ett vackert promenad- och strövområde som följer Skellefteälven och går förbi flera historiska platser. Här ligger exempelvis Bonnstan, Skellefteås kyrkstad, med sina 116 hus och anor från 1600-talet. Kyrkan vi ser idag är en klassisk korskyrka som stod klar 1800. Det är en av Sveriges största landskyrkor och den fjärde i ordningen på samma plats, den första byggdes redan år 1330. Bland kyrkans inventarier märks ett antal medeltida träskulpturer. Den mest kända är den så kallade Skelleftemadonnan, en av få bevarade romanska Mariabilder i Europa.

Lejonströmsbron

Fortsätter man en bit till längs med älven kommer man fram till Lejonströmsbron, Sveriges äldsta och längsta träbro som fortfarande används, byggd 1737. På just den här platsen har Västerbottningar passerat över älven i hundratals år. Innan bron stod på plats fanns ett vadställe lite längre upp i älven. Här har även svenska soldater slagits mot ryska trupper den 15 maj 1809 då svenskarna tvingades retirera söderut över bron. Det sägs att den nyfikne fortfarande kan hitta kulhål från striden i ladorna närmast bron.

Anrik herrgård

Ovanför Lejonströmsbron stoltserar Stiftsgården; en prästgård byggd år 1800 med 14 rum, två flyglar, en ladugård samt flera uthus. Stadens grundare och folkvalda kyrkoherde, Nils Nordlander, bodde i Stiftsgården under sin tid och idag finns här Stiftsgården Konferens och Hotell. Det är en herrgårdsidyll för boende, matupplevelse och viktiga möten i unik historisk miljö. I uthuslängorna hittar du även café och restaurang Isboden i en byggnad som användes som just isbod, enklare förklarat gårdens kylskåp som fylldes med isblock från älven. Du hittar även Matverket i längorna, där närproducerade produkter från småskaliga producenter säljs.