Sara Kulturhus och The Wood Hotel - Västerbottens nya landmärke

“Så här ser den klimatmedvetna framtiden ut” skrev The Guardian i höstas, när en av världens högsta träbyggnader invigdes i Skellefteå, och press från hela världen vände sina blickar mot Västerbottens trästad. Det blev en händelserik höst då Sara Kulturhus, namngivet efter författaren Sara Lidman, och The Wood Hotel by Elite äntligen slog upp portarna under samma tak och förändrade Skellefteå för alltid.

Förutom det faktum att detta nya landmärke mitt i ett växande Skellefteå, har visat sig vara en världsnyhet, så har det också skapat nya möjligheter för kultur, evenemang samt för Västerbottens besöksnäring. Skellefteå har inte bara fått fem nya scener, där den största rymmer 1.500 personer, utan ett hållbart kulturhus byggt i trä som gör det attraktivt för kultur  utövare och arrangörer att välja Skellefteå för sina turnéer, shower eller utställningar.

Dessutom har staden fått ett hotell det aldrig haft. En besöksanledning i sig, där design står i fokus och där spännande smakupplevelser och en milsvid utsikt lockar besökare från hela världen.

Tre nya restauranger 

I samband med att Elites nya signaturhotell,The Wood Hotel inviges,så öppnade också tre nya restauranger i huset. Tre restauranger med helt olika karaktär.

1. Italienska konceptet Paolo's

På markplan, i anslutning till hotellets lobby, ligger det italienska konceptet Paolo’s, framtaget av Elites ägare Caroline Chakraborty och hennes italienska man Paolo Carfagna. Här är det ständigt liv och rörelse, känslan är kontinental och smakerna är italienska. Inredningen är färggrann och full av hemtrevliga detaljer i naturmaterial. Paolo's blir en slags smältdegel där hotellgäster, evenemangsbesökare och lokalbefolkning kan mötas.

2. Restaurang Mandel

På våning fyra ligger husets största restaurang, vars namn är hämtat från en potatis. Nämligen Restaurang Mandel. Här möts samiska, lokala och internationella smaker i en al’a cartemeny signerad stjärnkocken Carina Brydling.

Inredning i läder, fårskinn och renhorn tillsammans med huset trästomme skapar en gemytlig känsla. I anslutning till restaurangen finns en stor terrassmed utebar som väntasbli ett av Skellefteås populäraste “sommarhäng”.

3. Miss Voon med smaker från Asien

Högt över stadens övriga hustak, på våning 19, ligger den asiatiska konceptrestaurangen Miss Voon. Med en panoramavy över hela staden och en lång skybar erbjuderMiss Voons sina besökareen kulinarisk asiatisk smakresa. Den dova röda interiören och utsikten över staden efter solnedgång får Skellefteå att upplevas som en storstad i klass med Paris eller Berlin

205 rum och ett spa i världsklass

The Wood Hotel är ett stort hotell. Här finns 205 rum i skandinavisk design, inspirerade av fjällstugor och av lokal hantverkstradition. Hotellet erbjuder allt från dubbelrum till sviter med separat sovrum och egen bastu och de flesta rummen erbjuder stora fönster med en milsvid utsikt mot antingen öst eller väst.

Se alla rum och boka din vistelse här:

Vana Spa

Högst upp på 20:e våningen ligger Vana Spa, ritat av den internationellt erkände arkitekten och designern Per Öberg. På Vanas stora uteterass kan besökaren möta Västerbottens alla årstider från en stor uppvärmt pool, och se hur staden skiftar så väl med vädret som dagsljuset. Inne i själva spaet finns en ångbastu, en klassisk finsk bastu och ett hamambad. 

Skellefteås nya klimatsmarta vardagsrum

Låt oss återkomma till det mest unika med hela detta byggprojekt. Till det faktum att Sara kulturhus är ett klimatsmart och koldioxidneutralt hus där råvaran kommer från lokala skogar inom 6 mils radie, och där koldioxiden förblir bunden i husets väggar, golv och tak. Ett hus där energin kommer från vatten och vind, samt solceller på husets topp, och man tar t.o.m. reda på den spillvärme som uppstår mellan husets dubbla glasfasader. När huset får energiöverskott under t.ex. varma sommardagar så skickas överskottet in i stadens elnät. Det är också just därför som världens press vänder sina ögon mot Skellefteå.

Trästommen, som är synlig även interiört, ger huset en varm och välkomnande känsla och förhoppningen är att detta ska utvecklas till en naturlig mötesplats för alla. Att evenemang, konferenser och boendepaket ska locka nya människor till denna destination på destinationen. Ett nytt vardagsrum helt enkel för alla som bor i, eller besöker, Skellefteå.

Upplev Sara kulturhus