Hitta Skellefteås gömda skatter

Skellefteå är fullt av unika platser och smultronställen, det gäller bara att veta var man ska börja leta. Vi vill hjälpa dig på din upptäcktsfärd, vi vet trots allt väldigt mycket om just Skellefteå, och har samlat några nedgångar för dig att dyka ner i. Kanske är du ute efter Skellefteås historia, vår kultur eller vad det är som gör just vår plats på jorden så unik. Varmt välkommen att gå på skattjakt!

Unika sevärdheter i norra Sverige

Skellefteå är även känt som berättarstaden, och i Västerbottens finns just en stark berättartradition. Att berätta historier, och att dela med sig av vår kultur har länge varit en del av det som gör vår plats speciell. Det är inte bara berättandet som finns här, utan även sevärdheter och platser som gett upphov till berättelserna.

 

Vi har mytomspunna platser där sjöjungfrur och rövare lämnat sina spår, och inte bara spår utan unika sevärdheter som du kan besöka. Det finns tecken uthuggna i de uråldriga hällarna i Bjuröklubb, lämningar efter människor i form av tusen år gamla boplatser såväl som bevarade nybyggen från 1800-talet. Det finns unika platser i vår natur, platser du endast når till fots och som kommer lämna dig med minnesvärda ögonblick där du blickar över samma vyer som människor samlats vid under århundraden. Känn historiens vingslag i de sevärdheter som visar spåren efter de som kom före. 

 

Hitta det som känns spännande för dig. Vi har gjort vårt bästa för att hjälpa dig upptäcka de unika sevärdheter som du är intresserad av. Här finns historiska sevärdheter, kulturella sevärdheter, matrelaterade sevärdheter och så mycket mer. Vi hoppas att du hittar det du söker, och du är varmt välkommen till Skellefteå.